Laat u inspireren door de grafische ontwerptrends van nu!

Van alle kanten worden we overspoeld met informatie. Via tv, radio, film, op straat, via onze mailbox en brievenbus. Vooral online is het aanbod gigantisch, denk alleen maar aan de social media. Voor een bedrijf kan het tussen al dat mediageweld best lastig zijn om goed op te vallen en de aandacht van de doelgroep te trekken. Een goede, krachtige huisstijl is hierbij natuurlijk belangrijk. Een huisstijl met karakter die past bij alles wat een onderneming uit wil stralen. En die in één oogopslag herkenbaar is.

Toch is het spannend en leuk om eens een creatief uitstapje te maken. Vooral bij eenmalige uitingen als een uitnodiging, flyer, of bijvoorbeeld een bericht op social media bent u wat vrijer en mag u best eens afwijken van de huisstijl. Probeer iets nieuws en laat u inspireren door een aantal van de grafische ontwerptrends van nu!

Felle kleuren
Kleuren mogen weer knallen! Naast het basic zwart/wit en de neutrale kleuren van de afgelopen jaren, zien we steeds meer kleur. Want gewaagde of explosieve kleuren vallen goed op. Ultraviolet – oftewel paars – werd verkozen tot dé trendkleur van 2018. Paars wordt geassocieerd met vernieuwing, spiritualiteit en fantasie. Dit klinkt misschien als een sprookje, maar toch zie je de kleur dagelijks terug in het straatbeeld, op abri’s en in de media.

Duotone
Het duotone-effect in een foto of illustratie ontstaat door het gebruik van twee kleuren. Een opvallende basiskleur die het karakter van het beeld bepaalt, vaak is dit de achtergrond. De tweede kleur (de meest donkere) legt het accent op het belangrijkste deel van de afbeelding, de echte tekening. Met maar twee kleuren creëren we zo toch een heel kleurrijk beeld, met veel contrast.

Kleurovergang en kleurverloop
Kleurrijke verlopen zijn terug van weggeweest! Verschillende kleuren die geleidelijk in elkaar overlopen, spatten van het papier of het scherm. Het ziet er speels en fris uit.
Het logo van Instagram is hier een goed voorbeeld van, zij waren in 2016 voorlopers met de herintroductie van kleurovergangen (ook wel gradient genoemd) in hun logo. Ook kleurverloop met verschillende tinten van één kleur geeft een verrassend effect. Tegenwoordig zien we dat verschillende varianten van kleurverloop ook wel worden gecombineerd met grafische patronen. De toepassingen zijn heel gevarieerd; van logo’s en drukwerk tot dessins in stoffen.

Foto’s en illustraties
Met beeld kunnen we eindeloos variëren. Illustraties of opvallende lettertypes verwerken in foto’s is hip, het maakt een compositie heel anders en interessant. Vooral als het gaat om eigen, handgemaakte illustraties. Dit geldt ook voor fotografie; de bekende stockfoto’s zijn passé. Met persoonlijke foto’s komt u origineel en authentiek over en maakt u echt het onderscheid.

Grafische trends
Soms zijn trends blijvend, maar meestal maken zij snel weer plaats voor nieuwe, moderne ideeën.
Dit zien we terug in de mode, muziek, food en dus ook in de grafische branche. Veel hypes zijn dan ook vooral geschikt voor bedrijven met een hippe, frisse en trendy identiteit. Bedenk wat bruikbaar is voor u en wat toepasbaar is voor uw bedrijf.

Kunt u hier wel wat hulp of advies bij gebruiken? Neem gerust contact op met Honc Design, wij denken graag met u mee over creatieve toevoegingen voor uw branding en communicatiemiddelen.