Grafisch ontwerpen is een vak

Het vak grafisch ontwerpen heeft een lange traditie. Het ontwerpen van drukwerk, zoals boeken, huisstijlen en affiches, staat aan de basis van de discipline. De kern van grafische vormgeving is het overbrengen van informatie. Grafische ontwerpers bepalen de vormgeving van een product, zoals de indeling, de typografie, het kleurgebruik en de illustraties en foto’s van of bij het product.

Met het online tijdperk denken veel mensen dat ze zelf veel kunnen doen. Dat klopt ook tot op zekere hoogte. Er zijn genoeg online programma’s waar je je creativiteit kan benutten en leuke ideeën kan uitvoeren. Kant en klare templates maken het eenvoudig om professioneel over te komen. Helaas blijkt dit vaak tot op zekere hoogte mogelijk te zijn.

Dit soort programma’s werken vaak prima als je het alleen online gebruikt, maar wordt het drukwerk, dan heb je toch een groot probleem. Er komt namelijk wel wat meer bij kijken dan online iets leuks in elkaar zetten. Zo moet je de juiste kwaliteit afbeeldingen gebruiken, kleurgebruik hanteren en de goede fonts inzetten. Daarnaast moet je ook weten hoe je drukwerk moet aanleveren bij de drukkerij.

Wil je écht goed drukwerk en online communicatie, dan moet je zorgen dat je een passend totaalbeeld hebt. Een verhaal dat jouw product verkoopt.

De meeste voorkomende fouten bij het aanleveren van materiaal:

  1. logo in te lage resolutie
  2. afbeeldingen in MSWord
  3. kleuren in rgb of #-kleuren
  4. het formaat ontbreekt
  5. beknibbelen op goede teksten en foto’s
  6. niet nadenken waarvoor je het item gaat inzetten; online heeft andere technische regels dan offline.