Er is meer dan online

Tegenwoordig wordt er veel gecommuniceerd via de digitale wereld. Dat is handig, effectief en efficiënt en vaak ook goedkoop. Maar val je nog wel op tussen al de e-mails en nieuwsbrieven? Wil je weer opvallen, ga dan eens terug naar de basis. De meeste bedrijven hebben naast hun website ook een flyer of folder nodig. Juist de combinatie van digitaal en print werkt.

Ondernemers en beslissers in bedrijven kiezen vaak voor veilig, voor zekerheid of een bekend gevoel. Stap daar eens vanaf.

Het verhaal
Probeer niet verschillende boodschappen te vertellen maar blijf bij 1 item. Maak je verhaal kort en bondig en probeer nieuwsgierigheid op te wekken. Investeer in een tekstschrijver en je zult merken dat je boodschap veel beter overkomt. Afhankelijk van het doel van de flyer moeten de teksten bijvoorbeeld wervend of aansporend zijn geschreven.

Ook beeld is van belang dat dit zorgvuldig wordt uitgezocht en gebruikt. Zorg dat die foto of illustratie past bij je verhaal. Door middel van goed beeldmateriaal versterk je het verhaal. Hierdoor wordt je boodschap aantrekkelijk en herkenbaarder voor je klanten. Ook het totaalbeeld van kleur en lettertype moet bij de rest van je bedrijf passen. Daarom is een goede huisstijl van belang.

Doel en doelgroep
Wie wil je aanspreken en wat wil je bereiken met je flyer? Is het een verlengde van je visitekaartje of website? Vertel je wat het bedrijf doet of wil je juist dat je doelgroep iets bij je koopt? Bepaal van te voren goed wat wil je bereiken met een flyer.

Schrijf vanuit het perspectief van je (potentiële) klant. Wat heeft je klant nodig, wat wil hij/zij weten, waardoor wordt men getriggerd om bij jou te kopen?

Timing
Het moment wanneer je je folder of flyer wilt inzetten is ook van belang. Is de flyer voor een beurs of juist een actie waarmee je wilt opvallen. Heb je een actie, wanneer verstuur je die dan? In de zomer zijn veel mensen op vakantie, maar rond september zijn veel bedrijven weer actief. Ga je de folder verspreiden via de post of breng je hem zelf even langs? Je kan natuurlijk een kerstboodschap verzenden om onder de aandacht te komen, maar je valt beter op als je dit bijvoorbeeld met een paasgroet doet.

Durf
Juist in de vormgeving kan je opvallend te werk gaan. Denk bijvoorbeeld eens aan een afwijkend formaat, een verrassende kleur. Maar ook een opvallende verpakking is interessanter dan een witte enveloppe. Probeer het persoonlijk te maken. Het is tegenwoordig zo gemakkelijk om de post te personaliseren. Of geef iets weg. verzin een actie. ‘Op=op’ of ‘Slechts tijdelijk beschikbaar’ triggert de lezer ook. En maak altijd waar wat je belooft, anders gaat het tegen je werken.

Een leuke, creatieve of persoonlijke folder of brochure levert meer respons, bereik en sympathie op.