Bestandsnamen: Wat heb je waarvoor nodig?
Krijg je ook wel eens een vraag om bij een afbeelding of logo een bepaald type bestand aan te leveren? En geen idee wat ze bedoelen? Er zijn veel verschillende bestandsnamen. Weet jij ook niet meer wat je nu moet gebruiken waarvoor, dan vind je hieronder een korte beschrijving.
Je hebt Pixel- en Vector-bestanden.
Pixel-bestanden zijn afbeeldingen die zijn opgebouwd uit verschillende puntjes. Meestal zijn het foto’s of afbeeldingen. Een belangrijk kenmerk is, dat je een pixel-plaatje niet kunt vergroten zonder dat de kwaliteit van de afbeelding achteruit gaat. Als je een afbeelding vergroot, dan wordt het vaak erg korrelig. Een afbeelding heeft een bepaalde minimumgrens nodig om vergroot te kunnen worden.
Wil je wel afbeeldingen gebruiken voor drukwerk, zorg er dan voor dat het bestand groot genoeg is met een resolutie van 300 DPI. Dat kun je instellen op een camera of navragen bij de fotograaf of hij/zij de hoogste resolutie heeft ingesteld.
Vector bestand worden opgebouwd uit vectoren. Vectoren zijn paden die bestaan uit een begin- en eindpunt met daartussen een lijn, golf, cirkel of een andere vorm. Logo-illustraties en iconen worden vaak gemaakt in vectorbestanden. Deze bestanden kun je onbeperkt vergroten en verkleinen zonder verlies van kwaliteit.
Veelvoorkomende pixel bestandsformaten zijn:
- JPG (JPEG) of TIFF bestanden – zijn geschikt voor drukwerk mits de afbeelding groot genoeg is.
- PNG bestanden – zijn geschikt voor internet. Wil je een plaatje met een transparante achtergrond, dan is PNG een mogelijkheid. PNG-bestanden hebben een betere kwaliteit dan GIF-bestanden.
- GIF bestanden – zijn heel klein en nemen in een document of pagina of bij verzenden heel weinig ruimte in. Daardoor kan het heel snel ingeladen worden als iemand je website bezoekt. Met GIF-bestanden is het mogelijk om beelden te laten bewegen op websites.
De meest gebruikte vector-bestandsformaten zijn
- EPS of AI bestanden – dit zijn druktechnische bestanden en alleen te openen door gebruikers met grafische programma’s. Deze bestanden zijn prima te gebruiken voor drukwerk.
Dan heb je soms ook nog te maken met een PDF.
PDF-bestanden – dit zijn zogeheten platform-onafhankelijke bestanden. In een PDF kan zowel een vector- als een pixel-bestand zitten.